Отвъд гнева или как да се ядосваме все по-малко

Този пост е за вас, в случай че

 • сте готови да преразгледате позицията “гневът е част от мен, с която се гордея!”,
 • ви е писнало да се ядосвате за щяло и нещяло,
 • бихте искали да запазите дорби отношенията с някого, на когото обаче много ви е яд,
 • по стечение на обстоятелствата сте стигнали до извода, че с мото като “око за око – зъб за зъб” нищо добро не се постига.

С този пост искам да представя един лесен метод за преодоляване на гнева, описан в книгата на Ма Дева Хамидо “Das Anti-Ärger-Buch. Die Rückkehr in die verlorene Freiheit” (от немски „Наръчник за преодоляване на гнева. Връщане към изгубената свобода”).

Искам да започна с това, че целта на метода не е да ни накара да изгубим способността си да се гневим, а просто да намали отрицателния ефект от гнева в живота ни. С други думи: да се ядосваме все по-малко и така да се чувстваме все по-добре.

Гневът често е съпътстван от сляпо желание за отмъщение, недоволство и напрежение.
В гнева си ставаме безотговорни, загубваме трезвия си разсъдък и действаме против собствените ни потребности и желания. Всичко това няма как да ни носи удовлетворение, нали?

Разбира се, безсмислено би било да потискаме гнева, когато е налице, но неговият израз също не е най-доброто решение – често съжаляваме за избухването си или за действията си, когато погледнем назад. Иска ни се да сме постъпили по-иначе, по-човешки.

Изходът от тази ситуация е просто да се откажем от гнева.

Описание на техниката

Всеки път, когато се ядосваме, ние осъждаме поведението на някого като неправилно.

Казваме си, че той няма право да постъпва по този начин, обвиняваме или осъждаме поведение му. Той пък от своя страна се чувства застрашен от нашите обвинения (в случай, че те са изразени явно), и понеже е убеден в своята правота, се защитава като също ни осъжда и обвинява.

Така се получава следният омагьосан кръг:

Ма Дева Хамидо твърди, че можем да излезем от този кръговрат, само ако спрем да обвиняваме и осъждаме другия.

Според нея в основата на всяко осъждане, стои забрана, която сме придобили в процеса на възпитанието и социализацията ни (най-често от нашите родители и учители).

Например (от практиката на Ма Дева Хамидо):
Майка се ядосва на детето си, тъй като по време на къпане то обича да изпръсква цялата баня с вода и след това й се налага да чисти след него.

Ето как може да бъде формулирана забрана, която би могла да стои зад гнева на майката:
Забранено е да изпръскваш цялата баня с вода за собствено удоволствие!

Хубавото е, че можем да използваме забраната, която стои в основата на всеки гняв, за да отидем отвъд него.

Когато майката разбира за забраната, която сама си е поставила, тя изпитва силно облекчение и през смях казва: „Супер! Значи сега и аз мога да правя същото?”

Ма Дева Хамидо твърди, че през целия си живот не е виждала толкова облекчени и радостни лица, както по време на проведения от нея тренинг за преодоляване на гнева.

Истинско облекчение настъпва, когато разберем, че не е нужно да променяме поведението на другия, за да спрем да се ядосваме, а е достатъчно да преодолеем забраната вътре в нас. Така правим стъпка към нашата вътрешна свобода.

Това може да ни се стори трудно в началото, понеже се идентифицираме с нашите забрани и тъй като сме хора, които “никога не биха направили това или онова”.

Страхуваме се, че ще загубим самоуважението си, ако престъпим определена забрана – застрашена е представата ни за самите себе си. Подобни страхове ни приковават към гнева.

Първа стъпка

Ако искаме да преодолеем гнева си, трябва първо да открием забраната, която стои зад него.
За целта трябва са си зададем следния въпрос:

Какво прави другият, което на мен ми е забранено?

Втора стъпка

За да преодолеем забраната, трябва да се запитаме:

В каква ситуация бих имал/а право да постъпя точно по същия начин?

Ако след отговора на тези два въпроса, гневът ни не е изчезнал или намалял, можем да си зададем въпроса: Какво още прави другият, което на мен ми е забранено? И след него отново: В каква ситуация бих имал/а право да постъпя точно по същия начин?

Понякога има много слоеве от забрани, особено, когато много сме ядосани на някого. В такъв случай би било добре да открием постепенно всички забрани и да се освободим от тях.

Трета стъпка
Ако наистина сме преодоляли забраната, която стои зад гнева ни, бихме усетили голямо облекчение и не бихме се ядосвали повече на другия.

Когато това се случи, у нас настъпва вътрешна промяна, която променя излъчването ни. Започваме спонтанно да се отнасяме по нов начин към хората и ситуациите, които преди са ни ядосвали и те като по чудо също се променят.

В ежедневието си започваме да се фокусираме върху хубавите неща и така ги привличаме още повече към себе си. Това ни помага да се ядосваме все по-малко, да се чувстваме все по-добре, и най-вече да имаме повече енергия да се грижим за себе си и за своите потребности.

Comments
 • fantata:

  всичко идва с тренировките в първите 2-3 месеца е доста трудно но малко по – малко може да се научим да контролираме гнева си на 100% сигурен съм в това

 • Valery:

  Чудесно! Благодаря ви!

  При мен успокоението веднага се получи, след като открих, че се ядосвам на жена си, защото вътре в себе си й ЗАБРАНЯВАМ да не желае да ме слуша когато това, което й говоря не я интересува (или не й харесва). Но като размислих, открих, че и аз правя същото, т.е. не желая да я слушам, когато това което тя ми говори, не ме интересува. Осъзнах, че съм бил несправедлив. По-нататък, ще трябва да приемам нейното право (т.е. да не й ЗАБРАНЯВАМ вътре в себе си) да не се интересува от всичко, което аз говоря и да бъда по-търпелив и дипломатичен когато тя ми говори безинтересни за мен неща. Надявам се, постепенно да усвоя тази стратегия на поведение.

  Още веднъж, благодаря за полезния постинг!
  Валери

Leave a Comment