Усещане за дзен на опашката пред българското консулство в Мюнхен

Днес в Мюнхен гласуваха и НЕгласуващите. Може би, защото беше време да се каже НЕ.

За събитието се стекоха от цяла южна Германия издокарани и усмихнати българи.
Аз бях, както винаги само издокарана, но лутайки се из всички посоки на мюнхенската гара, дочух нещо познато в говора на весела група млади хора и настроението ми се възвърна. Брех, имало значи и други като мен. Бяха дошли кой знае от къде с няколко баварски билета и нямаха търпение да стигнат до консулството. Присъединих се към тях.

Оказа се, че вали като из ведро, но това нямаше значение. Нямаше значение, дори и след като разбрахме, че пред консулството ни очаква „страхотна опашка” (някой бе телефонирал). Мисълта, че ще трябва да стоим под дъжда, докато чакаме, не помрачи настроението, дори го повиши. Защото представете си само всички онези българи, гласуващи срещу! Няма как да не ви се напълни душата, нали?

В консулството бяха отворили две секции за всеки случай. Един от персонала даже се оплака, че трябвало да открият три. След това обясни как се очаквали още автобуси и влакове с българи. Нямало значение кога ще пристигнат, важното било да не се откажат като видят опашката. За целта щяха да им напишат бележка.

Едната секция беше за хора със собствено име от А до Й, другата както следва. Така трябваше да се разпределят равномерно двете опашки. Това, разбира се, провокира много обърквания и псувни по адрес на далите тази идея. В целия свят било по фамилно име, обаче ние нали сме си българи, давай по собствено.

Дебела лелка в лятна рокля направи забележка на хората да не се блъскат в коридора на консулството, понеже вече не валеше. Трябвало да има максимум един човек в коридора. Всички бяха възмутени. Защо не са сложили табела, тогава? В Германия има табели за всичко. Има указания, и евентуално учтиви хора, които ти ги повтарят, ако не си разбрал. В Германия няма дебели лелки, които дават акъл и те бутат. Всичко е напълно оптимизирано.

На опашката имаше и сърцати хора, които се провикваха в стила: „Как си комшо, роди ли жена ти?” или пък „За кой ще гласуваш? Нали се разбрахме по въпроса?”
Здрависване, благи думи по български маниер, енергията на България.

И накрая усмихнатите лица на гласували вече.

Leave a Comment